Hoş qeLdiniZ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hoş qeLdiniZ

www.KniqhT-FaN.yetkin-forum.com
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 BİLGİSAYAR PARÇALARININ ÖZELLİKLERİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 22
Kayıt tarihi : 07/08/10
Yaş : 27

BİLGİSAYAR PARÇALARININ ÖZELLİKLERİ Empty
MesajKonu: BİLGİSAYAR PARÇALARININ ÖZELLİKLERİ   BİLGİSAYAR PARÇALARININ ÖZELLİKLERİ I_icon_minitimePaz Ağus. 08, 2010 10:42 am

Bilgisayar Nedir?
Tanım; önceden tanımlanmış bir dizi işlemi ya da komutu en az emek gereksinimi ile gerçekleştirmek için bir araya getirilmiş mantıksal devrelerin yani elektronik düzenlerin birleşimidir.
Bilgisayardan yerine getirilmesi istenen ve belirli bir amaca yönelik olan bir dizi komuta program adı verilir.
Bilgisayar sistemi donanım(harware) ve yazılım(software) olmak üzere iki alt sistemden oluşur. Donanım sistemi, elektronik devreler, ekran, klavye, kablolar ve mekanik aksamların yer aldığı bilgisayarın fiziksel elemanlarıdır. Yazılım sistemi ise, söz konusu fiziksel sistemi adeta canlandırarak bilgisayar haline dönüştüren tüm programların oluşturduğu kesime verilen addır.

Bilgisayarları oluşturan genel parçalar...
Bilgisayarlar belirli elektronik elemanlardan oluşurlar. Kullanılacağı işe göre hız ve özellik açısından farklı elemanlar bir araya getirilerek bilgisayar oluşturulur. Bilgisayarların ortak kullandıkları elemanlar vardır. Bunlar elektronik kartlar, işlemci(CPU), ram ve diğer görevli kartları üzerinde barındıran ana kartlardır. Bunlar bilgisayarda olmazsa olmaz elemanlardır. Elemanların hızları ve özellikleri arttırıldıkça da bilgisayarın hızı bunlara oranla artmış olur. Bu elemanlar bilgisayarın Kasa diye bilinen elektronik parçaları dış faktörlerden koruyan enerji sağlayan birimde saklanır. Daha sonra Klavye, Mouse, Ekran gibi bilgisayarla ilişkimizi sağlayan çevre birimleri olarak tanımlanan elemanlar gelir; Şimdi bunları kısaca inceleyelim.....

CPU (İşlemci)
Bilgisayarın beyni diye tabir edebileceğimiz bir elemandır. CPU´nun açılımı Central Processing Unit türkçesiylede merkezi işlem birimidir. Bilgisayarda yapılan bütün işlemler CPU´da işlenir, yorumlanır. Dolayısıyla hızı tümüyle bilgisayarı etkiler. CPU´lar hakkında diğer sayımızda daha fazla açıklamalarda bulunacağız. Çünkü CPU üstü kapalı geçilecek bir eleman değildir.

ANA KART (MAIN BOARD)
Ana Kart bilgisayara takılan parçaların toplandığı yerdir ve hızı bilgisayarın performansında çok önemli yer tutar. Ana kartlar üzerinde bulunan yuvalar(Slot) sayesinde bilgisayara yeni parçalar ilave edebiliriz. Bunlar kısaca CPU´nun takıldığı yuva, Ram´ların takıldığı yuvalar, Ekran Kartı, Ses Kartı vb. kartların takılabildiği ISA ve PCI yuvalar, yeni çıkan bordlarda ekran kartları için özel geliştirilen AGP yuva gibi, belli başlı yuvalar vardır.

RAM
Bilgisayar çalışırken bazı bilgileri geçici olarak bir yere kaydeder. Bunu sağlayan elemana ise Ram adı verilir. Ram bilgisayarın performansı ile doğru orantılıdır. Ram´ler boyutlarına ve cinslerine göre ayrılırlar. Örneğin; 32 Mb SD-Ram vb. Buradan geçici olarak 32 Mb bilgi depolayabildiğini ve SD yuvalara takılabilen bir Ram olduğunu anlarız. Şu anda en çok kullanılan Ram´ler SD Ram´lerdir. Bilgisayar alırken bunları göz önünde bulundurarak seçim yapmalısınız.

HARD DISK
Hard Disk bilgisayara bilgilerimizi depolayabildiğimiz, gerektiğinde silebildiğimiz birimdir. Hard Disk´ler depolayabildikleri bilgi kapasitesi ile anılmaktadırlar. (2,1 GB ; 3,2 GB gibi.) Bir bilgisayara en fazla 4 tane Hard Disk takılabiliyor. Hard Disk´ler IDE ve SCSI olarak ikiye ayrılırlar. En çok kullanılanları ise IDE kontrollü olanlarıdır. SCSI kontrollü hard diskler ise yüksek performans isteyen kullanıcılar için geliştirilmiştir. Kendinize bilgisayar almak isterseniz, IDE kontrollü bir hard disk sizin için yeterli olacaktır. Hard disk alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hızı ve kapasitesi olmalıdır. Bilgilerimizin sürekli Hard Disk´ten çağırılıp Hard Disk´e kaydedildiğini düşünürsek bilgisayarın performansına da ne kadar etkili olduğunu çıkarabiliriz...

DİSKET SÜRÜCÜSÜ
Bilgisayar sisteminin en hantal parçası olan disket sürücüler iki çeşittir. Bunlar; 5,25 inç´lik ve 3,5 inç´lik disket sürücülerdir. Günümüzde en çok kullanılan disket sürücüleri 3,5 inç 1.44 MB´lik olanlarıdır. 5,25´lik disket sürücüleri ise ilk çıkan disket sürücülerdir ve şu anda bulmak oldukça zordur. 5,25 inç´lik disketler gerek kullanım kapasitesinin düşüklüğü, gerekse yıpranmaya açık olmaları nedeniyle kullanımdan kalkmıştır.

EKRAN KARTI
Ekran kartları bilgisayarda yapılan işleri ekrana yansıtan elemandır. Ekran Kartlarının hızlı olması ekrana gelen görüntünün kalitesinin artması demektir. Bilgisayar kullanıyorsanız, kaliteli bir görüntü sizin için vazgeçilemeyecek bir özellik olsa gerek. Bu yüzden son zamanlarda geliştirilen ekran kartları bizlere farklı olanaklar sunuyor. Ekran kartı seçerken AGP yuvalara takılabilir olmasına dikkat edin. Çünkü AGP yuva görüntünün daha iyi elde edilmesi için geliştirilmiştir. Bu yüzden alacağınız ekran kartının AGP olmasına dikkat edin.

KASA
Bilgisayarın tüm parçalarını bir arada tutarak dış etmenlerden koruyan ve enerji sağlayan üniteyi içeren birimdir. İki çeşidi vardır. Birincisi Desktop (Slim) ya da pizza kasa adı verilen ve monitör altında yatay olarak duran modeldir. Bu modeli bilgisayarınızın daha az yer kaplamasını istiyorsanız tercih etmelisiniz. Diğer model ise mini Tower adı verilen modeldir. Bu modellerde dik olarak dururlar ve bilgisayarımıza yeni parçalar eklerken genişleme olanakları slim kasalardan daha fazladır. Mini tower kasaların Midi tower ve Big tower adı verilen daha yüksek ve geniş modelleri de bulunmaktadır.
Kasaları birbirinden ayıran diğer özellikleri ise, power supply adı verilen güç kaynaklarıdır. Yeni ana kartların üzerinde yer alan güç konnektörleri iki çeşittir. Bunlar AT adı verilen eski model güç kaynağı bağlantısı ve ATX adı verilen daha gelişmiş güç yönetimi sağlayan sistemlerdir. Şu an üretilen ana kartların çoğu hem AT hem de ATX konnektörlü üretilmektedir. ATX konnektörlü bir ana karta ve ATX bir kasaya sahipseniz size bazı kolaylıklar sunulur. Bu kolaylıklardan bir kaçı şöyle sıralanabilir; Win95 ya da Win98´de bilgisayarınıza kapat komutu verdiğinizde bilgisayar kendisi kapanabiliyor, On NOW teknolojisi ile bilgisayarınızı uyku konumunda bırakabiliyorsunuz. Bu sayede hem daha az elektrik harcamış olursunuz, hem de hiç vakit kaybetmeden bilgisayarda en son yapılan işleme devam edebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınıza bir faks -modem kartı taktığınızda, bilgisayarınız kendiliğinden açılıp faks alabilir.

EKRAN KARTLARI

Bilgisayarın vazgeçilmez parçalarından biri monitördür. Bilgisayarın çıktı birimlerinden biri olan monitör bir bağdaştırıcı olmadan hiç bir işe yaramaz. Bu bağdaştırıcıya ekran kartı veya grafik kartı adı verilir.
Ekran kartının görevi, CPU(merkezi işlemci birimi)´nin işledigi bilgilerin çıktılarının ekrandan görülmesini sağlamaktır. İşlemcinin işlediği bilgileri işleyerek monitöre video sinyali olarak gönderir.
Bir ekran kartı bir video denetleyicisi, bir ekran belleği veya video RAM ve bir karakter üreticiden oluşur. Ekran kartı monitöre sürekli bir video işareti yollar. Video denetleyicisi Video RAM´da saklanan bilgileri düzenli aralıklarla okur ve bu bilgiyi monitöre video işareti olarak gönderir.
Video RAM´ın bir saniyede kaç kez okunduğunu ve monitöre gönderildiğini gösteren değere grafik kartının resim frekansı denir. Resim frekansının değeri grafik kartının kalitesini belirleyen faktörlerden biridir.
Şu anda piyasada bulunan ortalama bir ekran kartı rahatlıkla 1024 x 768 piksel ekran çözünürlügünde 24 bit(16milyon renk) renk derinliğinde 75Hz´lik resim frekansı ile görüntü verebilir.Bu işlem için ortalama 2-4 MB RAM kullanılır. Kullanılan RAM´ı hesaplamak istersek
1024 x 768 x 24 = 18,874,368 bit = 2,359,296 Byte

BELLEK
Bellek bilgisayarın çalışan yüzeyidir ve doğrudan işlemciye bağlıdır. Bir programı çalıştırmak istediğinizde, program belleğe yüklenir; harf yazdığınızda, harf bellekte saklanır. Bu nedenle bilgisayardaki bellek miktarı, çalıştırılacak programın büyüklüğünü belirler. 1961´de intel, ilk RAM çipini yarattı. RAM, Random Acces Memory (Rasgele Eritimli Bellek) deyiminin kısaltılmışıdır. Günümüzde birçok değişik bellek türü vardır. Bunları inceleyeceğiz. RAM ´ de bilginin saklanması için sürekli bir elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. Bunu da bilgisayar açık olduğu zaman anakart(mainboard) üzerinden temin eder. Dolayısıyla bilgisayarınızı kapattığınızda sürekli elektrik enerjisini alamaz ve RAM´de saklanan bilgiler yok olur. Diğer bellek türleri ise kısaca;

ROM (Read Only Memory) yalnızca okunabilen bellek türüdür. ROM´lara biz kullanıcı olarak bilgi yazamayız. ROM ´lara yalnızca üretici firma tarafından bilgiler yazılır. Bir daha değiştirme şansınız yoktur.

PROM ( Programable Read Only Memory ) PROM´lar boş olarak sağlanırlar ve kullanıcı tarafından isteğe uygun şekilde programlanabilirler. Tekrar silme ve programlama şansınız yoktur.

EPROM ( Erasable Programable Read Only Memory ) Ultraviyole ışınlarla silinip programlanabilen bellek türüdür. Silinebilir ve tekrar yazılabilirler.

EEPROM ( Electically Erasable PROM ) Elektrik yoluyla silinip tekrar programlanabilen bellek türüdür.

RAM bellekler ikiye ayrılırlar, bunlar statik ve dinamik RAM´lerdir. Statik RAM´lerde bellek hücresi flip flop´ları içerir. Flip flop (FF) içindeki bilgi, enerji kesilmedikçe depolanmaya devam eder. İsteğe göre yeniden silinir ya da depolanabilir. Dinamik RAM´ ler ise, bilgi FF´ler yerine dahili kondansatörler kullanırlar. Bir süre sonra kondansatörler boşalacağı için bilgileri tazelemek gerekmektedir.

Bellek belli sayıda adreslerle parçalanmıştır. Her adreste bir grup rakam saklanır ve bu rakamlar bilgisayar tarafından bir grup olarak ele alınır. Bir adreste saklanan rakamlar grubu genelde bellek olarak adlandırılır. Bellekteki bir adrese bir numara atanır ve bu adres daha sonra bu numara ile aranır. Bir sözcüğü bir grup elemanından elde etmek için geçen süreye erişim zamanı denir. Erişim zamanı da bilgilerin saklanıp tekrar çağırılmasında çok etkilidir. Bilginin çağırılması ne kadar hızlı olursa bilgiye ulaşmakta o kadar hızlı olur.

DRAM

DRAM (Dynamic Random Access Memory) ya da dinamik RAM, birçok bilgisayarda kullanılan RAM türüdür. Bilgi, elektriksel olarak DRAM çiplerinde korunur. DRAM´ın etkin kalabilmesi için düzenli bir elektrik akımına ihtiyacı vardır. DRAM´da korunan bilgiler bilgisayar kapatıldığı anda yok olur. Bu özelliğinden dolayı DRAM´lara uçucu bellekte denir. Mevcut bellek çiplerinin çeşitliliğine karşın, bilgisayar belleğinden söz edildiği zaman akla hep DRAM gelir.

EDO RAM

EDO RAM ´lar (Enhanced Dynamic Output) 72 pinlik slotlara takılırlar. EDO RAM´ lerin erişim süreleri ise 60-70 ns (nanosaniye) arasında değişmektedir. Bu RAM´ler, DRAM´lardan daha hızlıdır, 486 makinelerden sonra gelen Pentium işlemcili makinelerde kullanılmaya başlanmıştır. Son zamanlara kadar da bu böyleydi. Ancak, MMX teknolojisiyle birlikte yavaş yavaş S-DRAM´lere geçilmeye başlandı ve günümüzde de yerini tamamiyle S-DRAM ´ lere bıraktı. Yeni çıkan PII bordlarda artık EDO RAM için bir slot ayrılmıyor.

İlk olarak S-DRAM zamanlama sinyalini direkt olarak CPU üzerinde yapar. Bu durum CPU´nun belleğe ihtiyaç duyduğu herhangi bir anda kullanabilmesini olanaklı kılar. CPU belleğinin, S-DRAM belleğine göre kendi iç saat çevrimini bekleme zorunluluğu yoktur. Bu S-DRAM´in niçin senkronize RAM olarak anıldığını açıklar.
İkinci olarak S-DRAM´in içindeki bellek bankası ikiye bölünmüştür. Bu ikili sistem, CPU´nun tüm zamanlarında bilgi yerleştirilmesine olanak sağlar.
Üçüncü olarak bellek CPU´nun bir başka saat çevrimini beklemeksizin aralarındaki direkt hattan sıralı bilgi aktarımına olanak sağlar. S-DRAM´e kadar yapılanlar DRAM teknolojisinin üzerinde yapılan oynamalar iken, şimdi S-DRAM´ler EDO ve DRAM teknolojisinin rakibi ve seçeneği olmuştur.
SES KARTLARI

Bilgisayarlar bilindiği üzere sayısal aletlerdir. Fakat ses ise analogtur. Bilgisayara taktığımız ses kartı sayısal olarak tutulan ses bilgilerini analog ses sinyalerine, ve aynı zamanda da analog ses sinyallerini sayısala çevirebilmektedir. Hoparlörden almış olduğumuz ses, dijital sinyalin anolog hale dönüştürülmüş şeklidir. Mikrofondan bilgisayarınıza kaydettiğiniz sesler de anolog sinyallerin bilgisayara dijital olarak aktarılmasıdır. Peki nedir bu dijital ve analog terimleri. Dijital sinyaller 0 ve 1 kodlarından oluşmaktadır. Anolog işaretler ise genliği sürekli değişen sinyallerdir. İşte bu aradaki çevirme işlemlerini yapan karta Ses Kartı adı veriyoruz.

İlk bilgisayarlar bir ses sinyalini işleyecek güce sahip değillerdi. Hatta bilgisayar kullanıcıları 80´lerin sonunda ilk ses kartlarının ortaya çıkmasına kadar basit bip seslerinden başka bir şey duyamadılar. 8 bitlik Sound Blaster ile başlayan seri, bilgisayar üzerinde ilk kez ´Digital Sound´ kavramını tanımamızı sağladı. AdLib sayesinde, bilgisayarlar FM sentezi ile müzik konusunda biraz yol almıştı, ama Sound Blaster´ in digital sound kanalı ile artık bilgisayalarda digitize edilmiş konuşmalar ve efektler de duyulabiliyordu. Creative firmasının Sound Blaster ile başlayan başarı öyküsü, 8 bitlik stereo Sound Blaster Pro ile devam etti. Ardından gelen Sound Blaster 16 ses kartları ile Creative firması, ses kartında standartları belirleyen firma olduğunu herkes kabul ettirdi.

MODEM NEDİR ?

Modem; bilgisayarların telefon hatlarını kullanarak bilgi alıp vermesini, haberleşmesini sağlayan aygıttır. Sayısal bilgiyi telefon hatlarından geçebilecek şekle dönüştürmek için modülasyon; gelen veriyi tekrar bilgisayarın anlayabileceği duruma getirmek için demodülasyon işlemi yapması nedeniyle modem adını almıştır.Modemler size internete ulaşmayı, uzaktaki bir bilgisayarı kontrol etmeyi, karşılıklı olarak her türlü haberleşmeyi sağlar. Faksınızı çekebilir, kağıda gereksinim duymadan faksınızı alabilirsiniz. Telefonun ahizesini kaldırmadan görüşme yapabilir, onun bir telesekreter gibi çalışmasını sağlayabilirsiniz.

NE İŞE YARAR ?

Modemler, gelişmiş telefonlardır. Farklı yerlerdeki bilgisayarları, terminalleri, printerleri uzun mesafelerden birbirlerine veya büyük sistemlere bağlamakta kullanılırlar. Modeminiz aracılığıyla gerçekleştireceğiniz iletişim, iş ve özel hayatınızı kolaylaştırmaya yöneliktir. Dosya transferi ile bilgi paylaşımı sağlayabilirsiniz. Modem ve bilgisayar sayesinde evinizden işyerinize bağlanıp çalışabilirsiniz. Bilgi hatlarını arayarak araştırma yapabilirsiniz. Internete bağlanıp tüm dünyayı dolaşabilirsiniz. E-Mail sistemine sahip iseniz dünyanın herhangi bir yerindeki bir kullanıcıyla elektronik mektup alışverişi yapabilirsiniz. Aracı kurumlara bağlanıp borsa oynayabilir, eski dönem bilgilerini alabilirsiniz.

INTERNAL VE EXTERNAL MODEM

Modemlerin iki çeşidi vardır: Internal (dahili) ve external (harici) modemler. Internal modemler birer karttır ve bilgisayarın içindeki bir slota takılırlar. External modemler ise kasanın dışında bulunur ve seri çıkışların birinden ara kablo yardımıyla bilgisayara bağlanırlar. External modemlerin internal modemlerden farkı sadece kartın bilgisayar kasasının dışında bulunmasından,bir kasa tarafından korunmasından ve iletişim durumunun LED ler tarafından gözlerönüne serilmesinden mevcuttur.Aşağıda external modemlerde bulunan ve modemden modeme bulundukları yer ve sıralanış açısından farklılık gösteren LED lerin anlamlarını bulabilirsiniz.

MODEMLERİN SAHİP OLDUĞU GENEL ÖZELLİKLER

Faks Alma ve Gönderme : Modem üretici firmalar son zamanlarda modemlerine faks özelliği ekleme yoluna gittiler. Bazı firmalar sadece faks gönderme özelliğini destekleyen modemleri sunarken bazı firmalar ise hem faks gönderme hemde alma özelliğini destekleyen modemler piyasaya sundular.
Faks alıp gönderme zamanla masaüstü PC ler için oldukça kullanışlı ve aranan bir özellik haline geldi. kullanılan faks programlarına gelince ; Windows altında çalışan faks programları genel olarak kendi sürücülerini bir yazıcı gibi sisteme yüklerler. Faks göndermek için yapılan tek şey, Windows altında çalışan bir yazı programında gönderilecek dökümanı hazırladıktan sonra yazıcı olarak faks programının yüklediği yazıcıyı seçmek ve sonrada dosyayı yazıcıya yollamaktır.

Voice Özelliği : Son zamanlarda piyasaya çıkan modemlerde artık voice özelliğide mevcut. Voice özelliği; modeminizi telesekreter olarak kullanmanıza imkan tanıyan bir özellik. Modem telesekreter özelliğinin yanısıra çok işlevli bir santral (sesli yanıt sistemi) görevinide üstlenmiş durumdadır.Modemler voice özelliğini;eğer varsa cihazın üzerindeki speaker ve mikrofon çıkışlarından , yoksa; telefon ahizesinden kullanabilmenize olanak tanımaktadır. Cihaz voice özelliğine sahip ise yazılım yardımıyla bu özelliği aktif hale getirebilirsiniz.

Hayes AT Komut Seti : Hemen hemen bütün modemler AT Hayes komut setini destekler. Bu komut seti bağlantıda kullanılacak protokol, çağrıların nasıl ele alınacağı gibi modemle ilgili her türlü konfigürasyonun yapılabilmesine olanak tanır. Ancak bu komutlar doğrudan değilde kullanılan modem programı tarafından modeme gönderilir. AT komutlar asenkron bağlantılarda kullanılır.

Veri Aktarım Hızı : Standartları bir yönden de modeminizin verileri hangi hızlarda aktarabileceğini gösterir. v.34 standardını destekleyen bir modem 28800 bps, v.34+ ise 33600 bps hızı ifade eder. En son belirlenen v.90 standardı da şartlar uygun olduğu durumlarda 53000 bps hıza kadar çıkma imkanı verir. Bu hızlardaki modemler kendinden düşük modemlerin standartlarını da ( v32bis, v.32, v27ter, ... gibi) destekler. Haklı olarak diyebilirsiniz ki; "Ben 115200 hızında dahı bağlanıyorum". O görünen 115200 bps hızı veri sıkıştırılması yolu ile elde edilmis hızdır. Hız standartlarından bahsederken çok daha hızlı olan ISDN´ lere de gözatmakta fayda var. ISDN Internet Subscriber Digital Netwok; aslında sayısal bir hattır. Aynı anda D ve B hatlarından oluşan ISDN, iki yönlü veri aktarım hızı oldukça iyi olan bir sistemdir. Bu iki hattan biri sadece kontrol için geri dönerken , diğeri iki taraflı veri aktarımıda kullanılır. Hız olarak 64 Kb ve katları şeklinde bağlanabilirsiniz.

Hata Düzeltme : Hata düzeltme,hat kalitesinin dütük olduğu zamanlarda veya yüksek hızlarda çalışıldığı zaman modemler için çok önemlidir. Hata düzeltme olmadığında veri kaybı ile karşılaşma ihtimali yüksektir. Hata kontrolü her iki uçtaki modemin bu protokolü desteklemesi durumunda geçerlidir. Hata kontrolünde kullanılan başlıca iki protokol vardır. Bunlardan birincisi ve yeni olanı CCITT’nin V.42 standartlarıdır. İkincisi ise MNP(Microcom Networking Protokol) Seviye 4 protokolüdür. MNP 4 protokolü bir çok modemde desteklendiği için V.42 standartıda kendinden daha eski olan ve yaygın olan bu standardı kapsamıştır. V.42 hata kontrolüne sahip bir modem MNP 4 protokolünü kullanan bir modem ile uyumlu olarak çalışabilmektedir. V.42 standartları diğer V serisi standartlar gibi hız tanımlamaz. Karşı uçtaki modeminde aynı protokolleri desteklemesi durumunda modemler herhangi bir hızda V.42 hata kontrolü ile çalışabilir.

Ses ve Video Konferans : v.34Q ve v.70 standartları, tek hat üzerinden aynı anda hem ses hem de veri aktarımını mümkün kılar. v.80 standardı ise telefon hattı kullanılarak video konferans yapabilmeyi sağlar.

Veri Sıkıştırma : Veri sıkıştırma,özellikle text dosyalarının transferinde büyük zaman kazandırdığı için önemli bir özelliktir. Bu tür dosyaların gönderilmesinde veri sıkıştırma özelliği ile 2 kat veya 4 kat daha hızlı transfer yapmak mümkün olur. Veri sıkıştırma protokolü modemin donanımı tarafından veya kullanılan yazılım tarafından desteklenir. Donanım tarafından desteklenen veri sıkıştırmanın performansı yazılım tarafından desteklenen veri sıkıştırmanın performansına göre yüksektir. Hata düzeltmede olduğu gibi veri sıkıştırmada da başlıca iki protokol kullanılmaktadır. MNP ve CCITT standartları.
Hata düzeltmedeki durumdan farklı olarak veri sıkıştırma standartları arasında oldukça iyi bir performans üstünlüğü mevcuttur. CCITT’nin belirlediği V.42bis diye adlandırılan veri sıkıştırma protokolü, MNP 5 diye adlandırılan standardıda kapsar. MNP 5 protokolü performansı düşük olmasına rağmen halen kullanılmaktadır. Birbirlerine oranlama yaparsak V.42bis 1’e 4 oranında sıkıştırma yaparken , MNP 5 1’e 2 oranında sıkıştırma yapar. Örnek olarak V.32bis protokolünü destekleyen 14400bps lik bir modem 100 A4 sayfasından oluşan text dosyasını 4 dakika 20 saniyede,MNP 5 protokolünü destekleyen aynı modem 2 dakikada,V.42bis protokolünü destekleyen aynı modem ise 1 dakika civarında gönderebilmektedir.

Bps terimi modemlerin hızlarını ifade eden bir birimdir.Tam olarak modemlerin bir saniyede gerçekleştirdiği veri alışverişini gösterirler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://kniqht-fan.yetkinforum.com
 
BİLGİSAYAR PARÇALARININ ÖZELLİKLERİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» İŞLEMCİLERİN ÖZELLİKLERİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Hoş qeLdiniZ :: BilqisayaR Sorunları-
Buraya geçin: